sessie

Oordelen, doe jij het?

Oordelen, doe jij het?

Ik verbaas me er elke keer weer over. Hoe makkelijk er aannames worden uitgesproken, meningen worden gevormd over anderen. Hoe fijn zou het zijn als iedereen gewoon zijn of haar eigen keuzes mocht maken en niemand daar een oordeel over zou hebben. Want tegenwoordig lijkt het wel alsof oordelen altijd maar mag en kan. Het is zo makkelijk om “iets” van iemand te vinden, alleen maar omdat die persoon anders is dan jij.

Ik oordeel zelf niet snel en als ik het toch doe ( ik ben ook een mens 🙂 ) probeer ik  altijd eerst naar mezelf te kijken; Waarom stoort het mij, waarom raakt het mij? Vaak als ik die vragen beantwoord heb, weet ik dat het onderliggend iets met mijn normen en waarden te maken heeft en hoef ik dit dus niet op de ander te betrekken en uit te spreken.

Opvoeding speelt een rol

Je opvoeding, de dingen die je meemaakt, je levenservaring….al die dingen samen vormen jou. Mensen spreken wel eens uit : “Zo, ben ik nu eenmaal opgevoed. ik weet niet beter, of ik heb gewoon altijd pech. ” Persoonlijk denk ik dat je altijd een keuze hebt, een keuze in hoe je met de dingen die je tegenkomt omgaat. Dat dit niet voor iedereen even makkelijk is, is een feit. De één zal er veel harder voor moeten knokken. En waar de één dat wel wil, zal de ander die keuze niet maken. En dat is ook goed. Het zou fijn zijn als ieder zijn of haar eigen pad kan bewandelen en dat mensen hier niet over zouden oordelen.

Wat kun jij zelf aanpassen?

Als je merkt dat je steeds tegen dezelfde problemen aan blijft lopen in jouw leven en je wordt daar niet blij van, kijk dan eens wat je zelf  kunt aanpassen. Ik zeg altijd maar : ‘Je kunt de wereld om je heen niet veranderen, maar zelf kun je wel dingen anders aanpakken.” Automatisch verandert daardoor ook jouw kijk op het leven. Niet omdat het leven nu opeens heel anders is geworden, maar puur omdat jij er anders naar kijkt.

Elk oordeel dat jij over iemand anders hebt, zegt onbewust iets over jou als persoon. Dus als je nu denkt : “Wat schrijft die Paula toch veel over haar gevoelens…..pffff. ” is dat waarschijnlijk iets dat jij niet vaak doet. En of je daar, na het lezen van dit stuk, iets mee gaat doen, is jouw keuze 🙂

 

 

Volgend bericht
Keuzes maken die anders zijn verandert alles

Lees meer!

4 reacties
Geverifieerd door MonsterInsights