sessie

Zoek de waardering in JEZELF

Vandaag is het Wereld MS dag. Dit keer ligt de focus op de onzichtbaarheid van de klachten. Ik kreeg een verzoek of ik ook iets wilde delen op mijn social media. Ik dacht er vanmorgen even over na. Wat wil ik delen?

Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft groeit.Er zijn inderdaad klachten die onzichtbaar zijn. Niet alleen bij MS, maar bij heel veel ziekten. Als ik aandacht geef aan de (onzichtbare) klachten van MS, vraag ik mezelf af, wat het mij oplevert? Begrip?

Het omgaan met onbegrip is inderdaad iets waar ik mee heb geworsteld. Maar lag dat aan mij of aan de ander?

Ik las alles over MS

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het heel goed dat er organisaties en stichtingen zijn die zich bezig houden met MS. Ik weet dat ik, zeker in de beginperiode, ALLE websites heb bekeken en gelezen. Op dat moment was DAT wat ik nodig had. Informatie over wat MS is, wat het inhoudt, wat voor klachten er zijn, hoe het beloop van de ziekte is enz, enz. En inderdaad die onzichtbare kant van vermoeidheid die je aan niemand uit kunt leggen. Daarom denk ik dat het heel fijn is dat daar aandacht voor komt.

Maar nergens las ik iets over jezelf leren kennen door deze situatie. En ook zag ik niets over projectie. *                                                   *Van projectie kan sprake zijn wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders. ( bron – Wikipedia)

Je komt jezelf keihard tegen

Ik wilde verder kijken dan de diagnose. Bij mij werd opeens zoveel duidelijk. Hoeveel waarde ik hechtte aan de mening van anderen. Hoe slecht ik luisterde naar mijn lichaam. Nee zeggen, daar was ik geen ster in. Grenzen aangeven, dat deed ik niet. Pleasen van anderen, dat was juist iets dat ik teveel deed. Vaak ten koste van mijn eigen gezondheid. Dingen doen omdat het nu eenmaal zo hoort, zat ook in mijn pakket. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. 🙂

Je hebt geen toestemming nodig

Stel jezelf de vraag WAAROM je het belangrijk vindt dat anderen weten dat jij ECHT moe bent? Want alleen JIJ bent degene die ECHT weet hoe het is. Alleen JIJ weet wat je allemaal moet laten. Je hebt geen toestemming nodig van iemand anders. Alleen de toestemming van jezelf. Jij kent jouw grenzen. Jij kent de consequenties.

Toen ik dat eenmaal doorkreeg, wist ik dat IK zoveel meer invloed kon uitoefenen op mijn leven. En dat kan JIJ ook! Je hebt geen begrip of waardering van iemand anders nodig. Het is fijn hoor, als het er is. Maar de paradox zit ‘m in het feit, dat het begint bij jezelf. 🙂  Probeer het eens! Geef JEZELF die liefde en die waardering. Als je dat lukt……zal je zien dat de omgeving ook mee verandert.

En zo niet…..dan weet je wat je te doen staat 🙂

Liefs,

 

Paula

Vorig bericht
Egoïstisch om voor jezelf te kiezen of niet?
Volgend bericht
Op vakantie met pubers

Lees meer!

Geverifieerd door MonsterInsights