sessie

Sommige dingen kun je niet veranderen

“We lijden alleen als we een gedachte geloven die in strijd is met wat is. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is hopeloos. En toch wanneer je goed oplet, zul je merken dat je dit soort gedachten tientallen keren per dag gelooft.” ( Bryon Katie – The work)

We zijn vaak bezig met negatieve gedachten

Inderdaad, het is waar. Hoe vaak zijn we niet bezig met gedachten als: ” Was ik maar nooit ziek geworden.Nam mijn partner maar vaker bloemen mee. Was mijn werkgever maar vriendelijker. Was ik maar slanker.Was er maar minder oorlog in de wereld en ga zo maar door.” De hele dag door komen dit soort gedachten voorbij. En wat kost dit een hoop onnodige energie en stress!Ik betrap mezelf er ook op. Zodra ik ga bedenken hoe ik dingen liever anders zou zien, hoe minder energie ik overhoud voor de dingen die er op dit moment wel zijn.

Je hebt alleen invloed op jezelf

Wij denken vaak dat we invloed kunnen uitoefenen op dingen die niet met onszelf te maken hebben. Als jij bijvoorbeeld uit alle macht probeert om jouw partner te laten stoppen met roken of gezond te laten eten, kost dat jou waarschijnlijk enorm veel energie.Of wanneer je constant blijft strijden met het feit dat je (chronisch) ziek bent. En uit alle macht probeert om hetzelfde leven te blijven leiden, word je daar niet vrolijker van. Nog een voorbeeld; als je gaat proberen jouw collega’s die (in jouw ogen) de kantjes ervan af lopen, te veranderen…..dan kom je vaak bedrogen uit. Je voelt je gefrustreerd, boos, verdrietig en teleurgesteld en je komt geen stap verder.

Laat los waar je niets mee kunt

Als je weet dat de enige op wie jij invloed uit kunt oefenen jijzelf bent, en je kunt de rest loslaten, dan zal je dat een hoop energie overhouden. Het betekent niet dat je passief moet worden of dingen maar moet goedkeuren, maar wel dat je zonder weerstand naar dingen kunt kijken. De volgende keer dat je stress of onbehagen voelt, vraag jezelf dan eens af in wiens zaken je mentaal zit. Alleen al het opmerken hiervan, zal je weer eerder terugbrengen bij jezelf. En nu je weet dat je wel invloed kunt uitoefenen op jezelf, zou je daarmee kunnen beginnen. 🙂

Vorig bericht
Ben jij een egoïst?
Volgend bericht
Positief zijn is een keuze

Lees meer!

2 reacties
Geverifieerd door MonsterInsights