Positief zijn is een keuze

Misschien herken je het wel? Opmerkingen als : “Jij bent ook altijd zo positief! “Pfff, je bent niet reëel, jij kijkt alleen maar naar wat je wilt zien” Hebben deze mensen gelijk? Is het naïef om met een positieve kijk de wereld in te staren of  is het gewoon een keuze en verandert deze automatisch je blik op de wereld?

Beren op de weg

Vroeger zag ik altijd beren op de weg. Was ik angstig voor wat er allemaal  zou kunnen gebeuren. En kon ik me heel druk maken over van alles en nog wat. Ik kon ook lekker zeuren over het weer. Over dingen die slecht geregeld waren. Mensen die in mijn ogen vervelend waren enz. Allemaal zaken waar ik zelf geen invloed op had, maar dat zag ik toen nog niet.  Pffff…….wat kostte dat een onnodige energie.

Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik in dat opzicht heel erg ben veranderd en ook dat krijg ik nu weleens te horen. “Je bent zo anders geworden!” En misschien is dat ook wel zo. Ik geloof er sterk in dat positief zijn een keuze is en dat je jezelf hierin kunt trainen.Gewoon door simpelweg je focus te verleggen. Actie te ondernemen als je iets graag anders wilt zien én het binnen jouw cirkel van invloed ligt.

Waar kun jij invloed op uitoefenen?

Zo kies ik er nu zelf voor om me zo min mogelijk druk te maken over dingen waar ik geen invloed op heb. Neem het weer: Je kunt er werkelijk waar niets aan veranderen, maar mensen hebben er altijd iets over te zeggen. Te koud, te heet, teveel wind, te donker,teveel regen enz.  ‘Tegenwoordig met al die apps is het per uur te bekijken. En dan nog maken mensen zich er druk om en plannen alles eromheen: Stel je voor dat je nat wordt of net de verkeerde kleding aantrekt! Ik kijk dus echt bijna nooit op weeronline.  Zonde van mijn energie. Ik kijk als ik wakker word uit het raam en zie het wel. En natuurlijk heb ik zelf ook voorkeur voor een lekker zonnetje. Maar ik laat mijn humeur er niet meer door bepalen.

Zo zijn er nog veel meer zaken op te noemen waar je je druk over kunt maken, maar waar je geen invloed op hebt: het krijgen van verkeersboetes bijvoorbeeld. Een lange rij in een winkel. Pakjes die te laat komen met de post. Instanties die lastig te bereiken zijn. Allerlei regels hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ben jij een positivo?

Als jij ook zo een “Positivo” bent, herken je vast wel dat de uitdaging ook kan liggen bij het feit dat jij je gaat ergeren aan de mensen die zich in jouw ogen wel druk maken om dit soort dingen; en jij juist denkt: ‘” pfffff!  Maar als we eerlijk zijn, ligt het veranderen van de mensen om je heen ook niet binnen jouw cirkel van invloed, dus wat doe je dan?

Ik neem soms bewust afstand van mensen die mij teveel energie kosten; gewoon omdat ik er geen positief gevoel van krijg. En omgekeerd zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn dat die mensen gek worden van mijn positieve “gedoe”. De juiste mensen om je heen hebben, scheelt een hoop energie en dit werkt twee kanten op. Bedenk dat je altijd zelf een keuze hebt om het leven te creëren waar jij blij van wordt…..stapje voor stapje 🙂

 

 

 

Vorig bericht
Sommige dingen kun je niet veranderen
Volgend bericht
Wie weet hoe het ECHT met jou gaat?

Lees meer!

24 reacties
Geverifieerd door MonsterInsights