Keuzes maken als mama is soms nét iets lastiger

Het is herfstvakantie. De meiden zijn een midweek weg met mijn schoonfamilie. Naar de Efteling welteverstaan. Wat een bofkonten. Toen ze vertrokken waren zij wel een beetje sip. “Mama, kan je echt niet mee? En waarom ga je eigenlijk niet mee? ” Ze lijken het alweer te zijn vergeten. Prikkels, drukke plekken en veel lopen. Het is iets dat ik niet meer doe. Ik zeg bewust niet dat het iets is dat ik niet meer kán. Want ik kán het nog steeds, alleen is het effect de dagen erna niet zo fijn. En dus maak ik bewust keuzes.

Aan de buitenkant is het niet altijd zichtbaar

Zoals nu dus de keuze om niet mee te gaan. En niet omdat ik het niet kán, maar ook omdat ik de inspanning en de fysieke klachten er niet meer voor over heb. Niet iedereen snapt dit. Er zijn mensen die vinden dat ik dan “gewoon” even lekker kan gaan uitrusten in het huisje, of dat ik dan “gewoon” even lekker vroeg naar bed ga. Of dat het ondankbaar is naar mijn schoonfamilie die dit organiseert. De opmerkingen die her en der gemaakt worden, of die zich soms afspelen in mijn hoofd, zijn voor mij inmiddels niet meer dan een zacht stemmetje. Ik leg ze naast mij neer. Ik heb geleerd om mijn gezondheid op nummer 1 te zetten. Juist omdat ik dat doe, gaat het zo goed met me. En dat is wat mensen vaak vergeten of niet zien.

Dankbaarheid zorgt ervoor dat je kunt relativeren

Het betekent overigens niet dat ik het soms niet lastig vind. Natuurlijk moet ik even slikken als ik foto’s krijg toegestuurd, of als mijn jongste dochter smeekt of ik ECHT niet een dagje langskom. Maar dit kan ik gelukkig heel snel naast me neer leggen. Ik ben super dankbaar dat de meiden in zulke goede handen zijn, dat ze mee mogen en dat zij een super vakantie hebben. Dankbaarheid zorgt er altijd voor dat je makkelijker kunt relativeren.

Je kunt zoveel meer dan je denkt, maar dat betekent wel dat je ALTIJD luistert naar je lichaam. En in dit geval heb ik er dus bewust voor gekozen om niet mee te gaan. En nee, dat betekent dus niet dat ik een slechte moeder ben, dat ik ondankbaar ben, of dat ik geen andere leuke dingen mag en kan gaan doen. Het betekent dat ik mijn gezondheid op nummer 1 zet, dat ik kies voor duurzaamheid en dat ik de tijd die ik nu heb, heel nuttig ga besteden. In mijn eigen tempo  en binnen mijn eigen mogelijkheden.

Eigenlijk is het een win – win situatie

Eigenlijk is het een win – win situatie: Niemand hoeft rekening met mij en mijn ( iets langzamere) tempo te houden, de meiden kunnen elke dag ALLES doen, zonder belemmerd te worden, en ik heb een heerlijke week om verder te werken aan mijn dromen en doelen.

Onthoud dat je altijd jouw eigen gezondheid op nummer 1 mag zetten. Daar is niets egoïstisch aan. Hoe vaker je dit gaat doen, hoe meer energie je overhoudt en hoe meer je dus ook daadwerkelijk kunt. Maak een lijst van activiteiten die je energie geven en die je energie kosten en kies altijd bewust voor de dingen die helpend zijn voor jou energielevel.

En vanavond droom ik gewoon mijn eigen droomvlucht , ben ik er in gedachten toch nog een beetje bij. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Afscheid nemen van je oude werk, doet pijn.
Volgend bericht
“Mama, mijn lichaam is echt zo moe. “

Lees meer!

Geverifieerd door MonsterInsights