Wat ga jij aan je leven doen

En wat ga JIJ eraan doen?

“Zoals je het nu zegt, klinkt het alsof je in een afgesloten hokje gaat wachten totdat je alles zeker weet, voordat je iets gaat ondernemen. Waarom begin je niet gewoon met wat je nu al in huis hebt, je weet immers heel goed wat je uiteindelijk wil bereiken.”

Gisteren had ik mijn eindassessment van mijn opleiding. Een gesprek over mijn doelen en ambities. De vraag hierboven triggerde mij. Niet alleen op werkgebied. Vannacht en vanmorgen dacht ik hierover na. Wat weerhoudt mij ( en misschien jou ook ) om met iets te starten?

Ik ben iemand die zich eerst zeker over iets moet voelen voordat ik daadwerkelijk ergens in durf te stappen. Ik houd niet van verrassingen of dingen waar ik me niet op kan voorbereiden. Daar word ik onzeker van. Ik wil graag eerst de kaders weten en daarna ga ik heel hard werken om iets moois neer te zetten. ( De eeuwige perfectionist laat het liefst geen steken vallen  natuurlijk 🙂 ) Ook stel ik vaak hoge eisen en doelen aan mezelf en daar werk ik dan planmatig naar toe. Als er iets nieuws op mijn pad komt, wil ik dat eerst onderzoeken om vervolgens te bekijken hoe ik daar iets uit kan leren.

De laatste tijd krijg ik regelmatig te horen: “Ik vind het zo knap hoe jij met jouw situatie omgaat!” En daarachter aan volgt soms de zin: “Je hebt het allemaal ook wel goed geregeld natuurlijk. ” Als ik later over die woorden nadenk, vraag ik me af of hoe iemand dat bedoelt. Het is waar dat ik alles waar ik invloed op kan uitoefenen zo goed mogelijk geregeld heb: De schoonmaakster komt elke week, de online boodschappen, mijn werk is aangepast, ik werk nu minder, ik heb een andere werkplek, ik heb mijn studie binnen een jaar afgerond ( super blij 🙂 !) zodat ik nu een andere functie kan uitoefenen op mijn werk , ik maak gebruik van oppas als dat nodig is enz.

Maar het is niet zo dat al deze dingen vanzelf gebeuren. Daar heb ik heel hard voor moeten werken. Ik heb mezelf heel kwetsbaar op moeten stellen om dingen voor elkaar te krijgen. Het is absoluut niet fijn om aan te geven op je werk, dat je alleen maar kunt functioneren op een stille plek en dat je soms na 4 uur afgedraaid bent, of om afspraken met vrienden en vriendinnen af te zeggen omdat je moet studeren, niet mee te kunnen naar feestjes omdat ik daar teveel terugslag van krijg enz. Maar juist door hier heel open over te zijn, weten mensen ook dat het zo is en ervaar ik heel veel begrip en ontvang veel hulp. (Waar ik nog altijd elke dag blij en dankbaar voor ben)

Wat ik hiermee wil zeggen is:

Kijk wat je wilt bereiken en bedenk wat JIJ anders kunt doen.Als je wacht totdat alle omstandigheden goed zijn of totdat iemand anders gaat veranderen, dan gebeurt er vaak niets.In mijn geval moest ik me heel anders op gaan stellen: van zelfstandig en gesloten, naar kwetsbaar en open. Die verandering heeft mij gebracht wat ik graag wilde. Als ik dat niet gedaan had, weet ik zeker dat er  nu heel veel zaken niet geregeld waren en had ik me zeker minder fijn gevoeld.

Dus….als jij iets wilt veranderen in jouw leven ( wat dat dan ook is) kijk dan waar JIJ zelf kunt veranderen. Je zult merken dat er dan opeens nieuwe deuren opengaan…of misschien moet ik zeggen : Zul je zien dat je sommige zaken opeens anders gaat zien 🙂

Chronisch ziek
Vorig bericht
“Voor wat hoort wat”
Volgend bericht
Wat zullen ze denken?

Lees meer!

4 reacties. Reactie plaatsen

  • En lukt iets niet, dan heb je er in het ergste geval iets van geleerd. Hoe erg kan dat zijn. Het is net als met schilderen, wat een keer helemaal fout gaat, dan ga je er gewoon overheen met een andere kleur. Al zie je pas na verloop van tijd dat het iets nieuws en moois oplevert.

  • Precies!!x

  • Heel goed verwoord en ben het er helemaal mee eens! Het heft zelf in handen nemen maakt ons vrij en happy!!! Heb zelf 39 jaar MS, kan alles nog weliswaar met mate, maar toch….Ik heb nooit de begaande paden genomen, zelf uitgezocht wat voor mijzelf het beste was, met de steun van man en kinderen! Ik ben 65 jaar en volgend jaar ga ik voor de 3 keer naar Nieuw-Zeeland naar m’n dochter, weliswaar met assistence, maar hey, zo kom je nog eens ergens and I love it!

  • Zo zie ik het ook!Wat een leuk vooruitzicht om naar Nieuw Zeeland te gaan!!!Geniet ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.