En wat ga JIJ eraan doen?

“Zoals je het nu zegt, klinkt het alsof je in een afgesloten hokje gaat wachten totdat je alles zeker weet, voordat je iets gaat ondernemen. Waarom begin je niet gewoon met wat je nu al in huis hebt, je weet immers heel goed wat je uiteindelijk wil bereiken.”

Gisteren had ik mijn eindassessment van mijn opleiding. Een gesprek over mijn doelen en ambities. De vraag hierboven triggerde mij. Niet alleen op werkgebied. Vannacht en vanmorgen dacht ik hierover na. Wat weerhoudt mij ( en misschien jou ook ) om met iets te starten?

Ik ben iemand die zich eerst zeker over iets moet voelen voordat ik daadwerkelijk ergens in durf te stappen. Ik houd niet van verrassingen of dingen waar ik me niet op kan voorbereiden. Daar word ik onzeker van. Ik wil graag eerst de kaders weten en daarna ga ik heel hard werken om iets moois neer te zetten. ( De eeuwige perfectionist laat het liefst geen steken vallen  natuurlijk 🙂 ) Ook stel ik vaak hoge eisen en doelen aan mezelf en daar werk ik dan planmatig naar toe. Als er iets nieuws op mijn pad komt, wil ik dat eerst onderzoeken om vervolgens te bekijken hoe ik daar iets uit kan leren.

De laatste tijd krijg ik regelmatig te horen: “Ik vind het zo knap hoe jij met jouw situatie omgaat!” En daarachter aan volgt soms de zin: “Je hebt het allemaal ook wel goed geregeld natuurlijk. ” Als ik later over die woorden nadenk, vraag ik me af of hoe iemand dat bedoelt. Het is waar dat ik alles waar ik invloed op kan uitoefenen zo goed mogelijk geregeld heb: De schoonmaakster komt elke week, de online boodschappen, mijn werk is aangepast, ik werk nu minder, ik heb een andere werkplek, ik heb mijn studie binnen een jaar afgerond ( super blij 🙂 !) zodat ik nu een andere functie kan uitoefenen op mijn werk , ik maak gebruik van oppas als dat nodig is enz.

Maar het is niet zo dat al deze dingen vanzelf gebeuren. Daar heb ik heel hard voor moeten werken. Ik heb mezelf heel kwetsbaar op moeten stellen om dingen voor elkaar te krijgen. Het is absoluut niet fijn om aan te geven op je werk, dat je alleen maar kunt functioneren op een stille plek en dat je soms na 4 uur afgedraaid bent, of om afspraken met vrienden en vriendinnen af te zeggen omdat je moet studeren, niet mee te kunnen naar feestjes omdat ik daar teveel terugslag van krijg enz. Maar juist door hier heel open over te zijn, weten mensen ook dat het zo is en ervaar ik heel veel begrip en ontvang veel hulp. (Waar ik nog altijd elke dag blij en dankbaar voor ben)

Wat ik hiermee wil zeggen is:

Kijk wat je wilt bereiken en bedenk wat JIJ anders kunt doen.Als je wacht totdat alle omstandigheden goed zijn of totdat iemand anders gaat veranderen, dan gebeurt er vaak niets.In mijn geval moest ik me heel anders op gaan stellen: van zelfstandig en gesloten, naar kwetsbaar en open. Die verandering heeft mij gebracht wat ik graag wilde. Als ik dat niet gedaan had, weet ik zeker dat er  nu heel veel zaken niet geregeld waren en had ik me zeker minder fijn gevoeld.

Dus….als jij iets wilt veranderen in jouw leven ( wat dat dan ook is) kijk dan waar JIJ zelf kunt veranderen. Je zult merken dat er dan opeens nieuwe deuren opengaan…of misschien moet ik zeggen : Zul je zien dat je sommige zaken opeens anders gaat zien 🙂

Vorig bericht
“Voor wat hoort wat”
Volgend bericht
Wat zullen ze denken?

Lees meer!

4 reacties
Geverifieerd door MonsterInsights